Tuesday, November 4, 2008

Hidden Talent

Monday , 3 Nov 2008 - after work,since my hubby is still away, called my sis in law and ajak her merayap2 at Shah Alam..she, as usual, pantang diajak, menjadi aje..

Fetched sis in law at Giant sek 13, reached SACC at 6.45 p.m. and parked my car there. Strait away went to PKNS. Pusing punya pusing, SIL try2 baju at the booth G floor, mcm2 baju, name it kurung, kebaya , pahang, riau suma ade..tak cantik jerkk kat body dia.

since she keep mentioned she needs a nice kurung or kebaya for her graduation day soon, bring her to my fav baju kuurng shop - Four H Design, I like..she tried one kebaya..waa so nice fit at her body..dia dah jadik tak keruan..

cek2 price RM 259, dia dah lemah je, so melihat kemurungan dia,bermulalah sesi tawar menawar:

me - Kak, mahalnya 259..bape boleh kurang ni? 200 boleh kak?

akak kedai- tak leh dik 200 tak untung , jahitan ngan cutting kami ni elok, cantik kain dia pun cantik..

me - alaa kak, kata sale, mana nya , saya ni selalu dah mai sini kak, ni saya bawak customer baru plak, akak ipar saya ni..kurang la lagi kak

akak kedai- k la, abis kurang akak bagi 220 ..tu pun dah kira sale ni

me - erkk, menjadi gak tawar menawar ni hehe (dalam hati maa)..then, alaa kak, saya ni dah 2 tahun lebih dah dtg kedai akak , since dr kedai lama lagi ..saya sllau tempah , beli baju kurung riau ngan kurung pahang kat sini, asal raya je saya dtg sini, kasi 200 dah la kak..

akak kedai- tak leh dik, jangan camtu, kita kat sini jual yg elok je tau, kualiti 220 tu dah sale dah tu kalau tak, tak dapatnya..

(meanwhile my akak ipar sepatah pun tak berdetik wakakka, muka terkebil2 je, walla bukannya nak support statement mengong aku wakakaka)

me - kak, boleh ah kak, 200 saya ni kak apa apa pun tudung haritu sumer saya beli ka sini, kan kak kann kann sambey memandang akak yg lagi sorang ..akka tu pun terangguk angguk, ya tau dik ..

akak kedai- ok la 2oo dah tak leh kurang dah..

me - yezza , bestnya kak, 200 camni la best, nanti akak ipar saya ni datang lagi slalu2 dia ni kaki membeli gak, saya pun akan terus membeli kat sini hehe..and sis in law pun terlompat keriangan

terus my sis in law nak ambik sepasang lagi wakkaka..so finally aku tawar2 lagi, 2 pasang 390 , so cost saving:

1st nego - 259 - 220
2nd nego - 220 - 200
3rd nego - 390 for 2 pairs

** cost saving of RM 128 from the original price..yezza

ngeh ngeh ngeh..tak kusangka , now i know, i have that talent to persuade people and dlm bidang tawar menawar hehehe..I think this has validated my theory that my nego skills has been improved tremendously after I managed to nego for the cost saving of my company amounting of RM 100K++ hehe...so aku tak la SS kann

puas hati cukup puas hati with my hidden talent and especially dapat makes my sis in law happy hehehe

4 comments:

Connie said...

Wah... wah... wah... bukan main seronok shopping u... hehehe... so next time if Connie nak beli baju kebaya o kurung ka mesti kena ajak Mas sekali so Mas boleh tolong nego sikit... kena guna sepenuhnya talent kawan ku nie.. manalah tau dapat lebih murah n extra gift ka... heheheeh....

Unrestmind said...

(out of topic)

mas sy ade tag u la...refer kt blog i k...tq

Marhainis said...

mas, connie, i ikut u all la bila nak beli baju hahahaha, ada org terror menawar tepung ni kan hehehe

arryani said...

Nak gak baju murah. Save around hundred smthng. Kira ok ape. Saya pulak asal nak beli baju, tak pandai nak tawar. Takut kena sergah dgn tokey tu.