Thursday, October 16, 2008

Aku, Apek dan Diesel



I was on half day leave yesterday, rushing back home @ Shah Alam, waiting for my hubby b4 we went back to N9 to visit my stepmom @Hospital Kuala Pilah. I stopby @ Esso Station , nak isi minyak..tangki sudah kering daa..

Sampai di stesen minyak, mula2 dah park kat petak minyak yg belakang , tapi tengok petak yg depan kosong, aku pun dengan niat dlm hati nak memudahkan the next car yg masuk utk isi minyak kononnya, aku pun move to petak depan..

As usual, turun dr keta, swipe card credit n Esso members card dengan relaksnya, tetiba kedengaran olehku suara jeritan yg kuat akak! akak!akak! , aku pun berpaling dan terlihat olehku seorang apek berlari lari ke arah aku sambil menjerit!

Aku? Aku pun ingat ..haa dia ni nak rompak keta aku ke..cepat2 aku stepback and ambik kunci keta nak start lari..apek tu pun sampai terpacak depan aku dan ckp akak! Diesel! Ini Diesel Lorr..wakakaka..punyalah muka aku yg tersirap ketakutan dan panik memula tu terus ketawa mengekek!! OK OK ..Thank U ya Thank U aku ckp..barulah aku perasan org 2 lainj yg kat stesen minyak tu pun sumer menyaksikan drama Aku Apek n Diesel Itu..

Mmmm .. moral of the story:

1) Setiap amal/ perbuatan/ kerja itu bermula dengan niat, so kalau kita bermula dengan niat baik, maka baiklah pengakhirannya. In this case, niat aku nk mudahkan org lain, tak sangka lak hal aku dipermudahkan dengan bantuan dpd apek itu..

2) Terbukti, Malaysian ni hidup bantu membantu tanpa mengira kaum CIna, Melayu atau India..Though lately ada byk issues happening around us especially on perbalahan kaum, still we r maintaing our tolerate values among races..

3) B4 isai minyak , tengok dulu daa diesel ke petrol ..mata aku yg kelabu ke, signage itu yg kelabu ..tak caya yek ..look at this picture..signage dia yg kelabu kan kannn:):):)












6 comments:

hud said...

haaaa...moral lagi satu, jgn berebut weiii maser nak parking...pengajaran lain, hahahaha, dah adik nampak kat stesen minyak, kui kui kui...adik angkat lagi tua dr kakak angkat :)

Connie said...

Hahahah... terbahak-bahak baca cerita u.. Lucky that apek stop u if not habis tangki petrol u.. frm the beginning i thought that apek want to tackle u.. terkejar-kejar gila panggil u 'ah kak' nasib bukan panggil 'amoi'.. hahahaha...

Marhainis said...

mas....diesel tetap diesel
jgn salahkan signage diesel tu kelabu!!

mas said...

Hud - tulah ada ka panggil aku akak, kalau adik manis ke, wokey sket
Connie - What to do, montot dah lebar, so takda dah orang panggil i ah moi, panggil i ah kak je wakaka
Kak Anis - signage tu blurr, kelabu , serius! ngeh ngeh ngeh

Unrestmind said...

kan nozzle diesel n petrol berbeza...diesel punyer mcm ade cover skit..kna bkak cover tu dulu kn???tp x per la..apek tu bape umo?dia dok ktner?mase dia berlari kt mas tu laju ke?nape mas x blanje dia livita?..x pn red bull nk power lg root..hehe

Connie said...

Mas, bila mata dh berkenan hati dah tertawan, tak kn kira apa bentuk badan u dah... janji akan dia kejar u ke mana u berada.. panggilan 'ah kak' hanyalah samaran buat sementara.. if apek tu call u 'syg' o 'darling' rasanya terus u cabut lari.. ahhaha..
dah hati dan minda terkejut mcm mana nak belanja livita kat apek.. sendiri yg kena minum dulu.. hahahah